top of page

Špecialisti na citlivú pleť

Writer's pictureMarián Hrčka

Jednorazová pleťová maska: 3 závažné dôvody prečo by ste ju NEMALI používať

Updated: Jan 25, 2023



Jednorazová pleťová maska, alebo maska na jedno použitie, prišla na trh realatívne pred krátkym časom. Je veľmi zaujímavé, že tento produkt vyrába a predáva mnoho spoločností, ktoré o sebe radi tvrdia, že sú "non-toxic", že sú "natural" a "pure", "udržateľné" a priateľské k životnému prostrediu". Zrovna pleťová maska na jedno použitie porušuje úplne všetky zmienené vyhlásenia a dokazuje pravý opak. Nielenže je tento produkt neudržateľný, škodí prírode, je tiež nehygienický, dokonca nebezpečný pre vašu pleť. Prečo?



3 závažné dôvody prečo by ste ju NEMALI používať jednorazovú pleťovú masku


Dôvod 1: Environmentálna škodlivosť a neudržateľnosť


Začnime od toho čo je viac ako zrejmé - JEDNORAZOVÉ použitie. Tieto masky sú zabalené v JEDNORAZOVOM plastovom obale, ktorý je často v inom obale, ktorý je často v inom obale, a tak ďalej. Všetko toto sa stáva odpadom ihneď po odbalení, častokrát sú to tieto oblay plastové alebo kombinované napr. plast-hliník, ktoré sa nedajú recyklovať a končia na skládke (na skládke končí stále väčšina plastov). Nehovoriac o tom, že plasty ako aj hliník, emitujú do produktu určité nežiaduce látky len tým, že sú s ním v kontakte (z plastov bisfenoly, zmäkčovadlá, mikroplasty, z hliníka zasa jeho oxidy).


Plastový odpad z tohto výrobku zostane na skládke stovky rokov.


V horšom prípade skončí v mori - až neuveriteľných 28,000 ton plastov tam končí každý deň!

My síce v našich končinách more nemáme, ale skládkovanie plastov tiež nie je riešením, ani pre nás, ani pre planétu a už vôbec nie pre budúce generácie.




Toto nie je skutočná veleryba ale socha z plastového odpadu, žiaľ realita nie je moc ďaleko.
Toto nie je skutočná veleryba ale socha z plastového odpadu, žiaľ realita nie je moc ďaleko.


Samotná maska môže byť z niekoľkých materiálov ako bavlna, bambus, juta alebo z plastu (nylon či polyester). Žiaľ tieto materiály sa ťažko dajú rozoznať medzisebou a častokrát v obale končí niečo iné ako výrobca proklamuje. Ale ani keby boli z bavlny či bambusu, ich zloženie znemožňuje ich kompostovanie, takže končia na skládke úplne všetky.



plastovy_odpad_ktory_konic_v_mori


Dôvod 2: Nehygienickosť a nesanitárna výroba


Väčšina jednorazových masiek sa skladá ručne, je to lacnejšie ako stroj, teda aspoň pokiaľ sa bavíme o výrobe v Ázii a Číne, kde sa vyrába väčšina týchto produktov. V týchto krajinách je veľmi malá alebo takmer žiadna regulácia hygienických predpisov. Vyšetrovacia správa z USA zistila (viď článok v zdrojoch), že jednorazové pleťové masky, ktoré skončili na trhu USA boli skladané ručne, v domovoch ľudí, na ich nábytku, v nehygienických podmienkach.


Správa ďalej uvádza, že tieto masky obsahujú plesne, baktérie, spóry a iné patogény, ktoré môžu predstavovať vážny problém pri aplikácii na pleť. Inými slovami vystavujete svoju pleť aj seba možnej infekcii.


Problémom je samotná výroba a manipulácia do bodu, kým sa maska ocitne v jednorazovom plastovom vrecku. Masky sa častokrát vyrobia inde ako sa balia (kludne tieto miesta delí oceán), prepravujú sa v kontajneroch, nehygienicky sa nimi manipuluje, nehygienicky sa taktiež skladujú, pričom hrozí kontaminácia patogénmi, ťažkými kovmi a pesticídami.



Odhliadnuc od vyššie spomenutého, je tu obrovská uhlíková stopa výroby a prepravy, aby ste si niečo mohli dať na tvár na 30 minút a ihneď zahodiť.



Dôvod 3: Neefektivita a prípadná škodlivosť



Poďme však asi k najväčšiemu paradoxu tohto produktu. Keď táto nesterilná jednorazová maska dorazí konečne na miesto balenia, vloží sa do jednorazového plastového vrecka, v ktorom je zriedený produkt na 99 % s vodou a konzervantom, ostatné zložky sú vôňa a ingrediencie s krátkodobým efektom. Účinné zložky ako oleje či extrakty sú pod 1%.


Po aplikácii jednorazovej pleťovej masky síce môžete vidieť určitý efekt, otázne je, čo ho spôsobilo a za akú cenu? Pokiaľ sú účinné látky pod 1% (častokrát hlboko pod 1 %), aké zložky výrobku teda spôsobili tento efekt? Pretože 1% ani zďaleka nestačí na to, aby mohli nastať pozitívne zmeny na pokožke a už vôbec nie za 30 minúť, ani za hodinu.


Ilúziu "krásnej a hydratovanej" pokožky vedia vyrobiť mnohé syntetické a lacné látky - kyseliny, zmäkčovadlá, exfolianty, akryláty, polyméry, a pod. Žiaľ pre vašu pleť, za cenu dlhodobého poškodenia.







Záver



Okrem toho starostlivosť o pokožku musí byť nepretržitá, je nerozumné očakávať výsledky od produktu, ktorý máte hodinu na tvári, ešte aj s neprospešným zložením, prípadne kontaminovaného zložkami, ktoré nikto nekotroluje. V krátkosti, používaním takéhoto výrobku nielenže prispievate k ničeniu životného prostredia, ale s veľkou pravdepodobnosťou ničíte aj svoju pleť.


V kozmetike neexistujú rýchle riešenia bez toho, aby ste za ne niekedy v budúcnosti nezaplatili. Jediný osvedčený spôsob ako si udržať krásnu a zdravú pleť je minimum produktov, kvalitné suroviny a jednoduché zloženie. Ak vás zaujíma, ktoré výrobky používať a ktoré nie, nebojte sa nám napísať na ahoj@sneha.sk. Veľmi radi sa budeme zaoberať prospešnosťou alebo neprospešnosťou daného produktu.


_


Zdroje:



— Juliano, C.; Magrini, G.A. Cosmetic Ingredients as Emerging Pollutants of Environmental and Health Concern. A Mini-Review. Cosmetics 2017, 4, 11. https://doi.org/10.3390/cosmetics4020011

— Kieran D. Cox, Garth A. Covernton, Hailey L. Davies, John F. Dower, Francis Juanes, and Sarah E. Dudas. Human Consumption of Microplastics. Environmental Science & Technology 2019 53 (12), 7068-7074 DOI: 10.1021/acs.est.9b01517

— https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/moisturizers-do-they-work

— http://awsassets.panda.org/downloads/plastic_ingestion_press_singles.pdf


— Sagiv, A.E., Dikstein, S. and Ingber, A. (2001), The efficiency of humectants as skin moisturizers in the presence of oil. Skin Research and Technology, 7: 32-35. https://doi.org/10.1034/j.1600-0846.2001.007001032.x


- https://www.epa.gov/facts-and-figures-about-materials-waste-and-recycling/containers-and-packaging-product-specific-data


- Brucculieri, Julia (2019) Are Your Beloved Sheet Masks Killing The Planet? https://www.huffpost.com/entry/sheet-masks-not-environmentally-friendly_l_5c5a033ae4b09293b2092685


- Robey, Tracy (2016). The sheet mask sanitation scandal rocking the K-beauty world.


- Plastic Pollution, by Hannah Ritchie and Max Roser https://ourworldindata.org/plastic-pollution




Informácie o zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú súborom informácií voľne prístupných z odbornej literatúry, alebo na internete z domácich, či zahraničných informačných zdrojov a nemajú úmysel diagnostikovať alebo liečiť žiadny zdravotný stav. Tieto informácie neslúžia ako náhrada za lekárske poradenstvo u odborného lekára. Žiadna časť tohto článku ani článok samotný sa nesmie reprodukovať bez výslovného súhlasu autora © Marián Hrčka


SNEHA je česko-slovenský výrobca luxusnej botanickej kozmetiky v BIO kvalite, bez chémie a kontroverzných zložiek. Používame len ingrediencie najvyššej kvality, z najčistejších zdrojov a lokalít a maximálne čerstvé. Drvivá väčšina zložiek sú potraviny v organickej kvalite. V našich výrobkoch určite nenájdete látky ako parabény, ftaláty, sulfáty (SLS, SLES a pod.), petrochemické látky, silikóny a polyméry, syntetické vône, syntetické farbivá, hydroquinone, retinol, kyselinu hyalurónovú, mastenec, hydrogenované oleje a mnohé iné. SNEHA produkty sú vďaka tomu vhodné aj pre senzitívnu pleť, kedy väčšina produktov môže pokožku dráždiť. SNEHA kozmetické produkty sú vyrábané v maličkých sériách, aby sme zaručili maximálnu čerstvosť výrobku, tým aj jeho maximálne účinky. SNEHA regeneračný BIO balzam je veľmi vhodný na pomoc a liečbu psoriázy, ekzémov, atopickej dermatitídy, rosacecu (ružovku), kuperózu, kožné alergie, svrbenie, suchú pokožku, zápaly, začervenanie a mnohé iné kožné problémy. Pozostáva z čisto bylinných extraktov a CBD a môžu ho používať ja deti. SNEHA telový olej Nežné neroli má multifunčknú formuláciu a dá sa použiť niekoľkými spôsobmi, ako olej pre tohotné, na rastúce tehotenské bruško, na starostlivosť o prsia, zadok, nohy a celé telo. Ako masážny olej na hrádzu (perineum) pred pôrodom, znížite tak riziko natrhnutia hrádze a zlepšíte hojenie po pôrode. Multifunkčná formula 6 v 1 je navrhnutá na dokonalú výživu a experimentovanie - využiť ho môžete na pleť, telo, vlasy, bradu, masáž, či odlíčenie.



58 views

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page