top of page

Špecialisti na citlivú pleť

Writer's pictureMarián Hrčka

Psoriáza u detí a prírodná liečba


Akékoľvek ochorenie vnímame pri deťoch oveľa závažnejšie. Psoriáza u detí je jedným z tých, ktoré sa rozoznávajú ťažko (napríklad od ekzému) a často spôsobuje veľké komplikácie pri starostlivosti o detksú pokožku. Štandardne sa ochorenie zvyčajne lieči liekmi s vedľajšími účinkami alebo kortikoidnými masťami (či dokonca úplne nezmyselne ATB). Ale nie je to jediná možnosť, existujú aj prírodné alternatívy.





S štandardnou liečbou však, pochopiteľne, mnoho mamičiek nesúhlasí. Ak k ním patríte aj vy, nezúfajte! Existuje aj efektívna prírodná liečba, ktorá je pri psoriáze u malých detí účinná. Viac sa dozviete v tomto článku určenom pre všetky mamičky, ktoré hľadajú prírodnú alternatívu ku liekom a kortikosteroidom.



Čo je psoriáza a ako sa prejavuje u detí?


Psoriáza u detí (lupienka, po česky lupénka) je údajne dedičným a autoimunitným ochorením, ktorým trpí okolo 2% detí. V jednej tretine prípadov ju dieťa zdedí. Ostatné prípady sú najmä reakciou imunitného systému. Je dôležité teda poznamenať, že nejde o infekčné ochorenie, ktoré by sa prenášalo dotykom.


Zdravému človeku sa koža obnovuje približne každých 28 dní. Interval obnovy pri človeku trpiacom psoriázou sa skracuje na iba 7 dní. Kvôli tomu sa na povrchu kože hromadia mŕtve kožné bunky, čo je jedným z príznakov tohto ochorenia.



Psoriasis in children: types, treatment and photos | By Dr John Morrison June 11, 2018



Kvôli jej ťažšej identifikácii sa však veľakrát zamieňa s inými chorobami. Psoriáza u malých detí má ale jasné príznaky, ktoré vám (alebo lekárovi) s diagnostikovaním pomôžu. Medzi tie najviditeľnejšie patria malé šupinky na koži, viditeľný zápal a začervenanie kože, svrbenie či suchá, popraskaná pokožka prechádzajúca často až do zakrvavenia.



Príznaky psoriázy u malých detí


  • biele, strieborné alebo červenkasté šupinky

  • začervenanie, zápal

  • pálenie, svrbenie, bolesť

  • suchá a popraskaná pokožka, často aj krv

  • hrubé nechty

  • bolesť kĺbov

  • vysoká teplota, únava


Niektorí sa podujmú na boj s týmto ochorením po celý život. Iné deti z toho "vyrastú" a problém sa objaví len v nejakých väčších stresových situáciách, či dokonca zmizne úplne. Takže treba byť pozitívni a veriť, že práve toto je scenár pre vaše dieťa.


Dobrou správou je, že s pokrokom nielen v medicíne, ale najmä v dermatológii sa objavuje stále viac a viac riešení zameraných na tento problém. Ako pri každej problematike aj tu narazíme na dva protichodné tábory. Existuje totižto cesta prírodnej liečby psoriázy alebo klasické liečenie a my sa vám vo vašom rozhodnutí pokúsime pomôcť.



Prírodná liečba psoriázy vs. klasická liečba


Liečba psoriázy u detí a batoliat v súčasnosti prebieha prírodnou formou alebo klasickou formou. Zatiaľ čo prírodná liečba sa sústredí na zložky a ingrediencie pochádzajúce z prírody, tá klasická je zameraná na lieky. Prírodná alternatíva si získava čoraz viac zástancov, medicínska liečba je však stále preferovaná lekármi. Poďme sa zbližša pozrieť na obe cesty, ktoré máte pri psoriáze u malých detí na výber.



Klasická liečba psoriázy


Existuje veľká pravdepodobnosť, že lekár vášmu dieťaťu predpíše lieky v závislosti od závažnosti psoriázy, miesta jej výskytu a takisto od veku. Najčastejšie sú to kortikosteroidy, lieky na báze retinoidov, metotrexát alebo cyklosporín. Už iba z názvov nám je jasné, že budú mať veľa vedľajších účinkov, ktoré niektoré malé deti nemusia zvládať dobre.


Ďalej sa používajú lokálne masti a krémy, ktoré taktiež obsahujú kortikosteroidy, ale aj vitamín D či uhličitan vápniku. Možností je viacero, dôležité je, aby bola liečba úplne prispôsobená malému pacientovi tak, aby sa odstránili kontraindikácie a iné nebezpečenstvá súvisiace s pravidelnou konzumáciou liekov.


Na liečbu psoriázy u malých detí sa často používa aj svetelná terapia, ktorá proti ochoreniu bojuje pomocou ultrafialového svetla, prípade laserová terapia za použitia lasera. Ide o akúsi strednú cestu medzi oboma formami liečby.


Lieky môžu pomôcť samozrejme potlačiť symptómy psoriázy, no ako všetky, majú veľa vedľajších účinkov, z ktorých niektoré môžu byť vážne. Pokiaľ sa ako mamička nedokážete stotožniť s tým, aby vaše dieťa užívalo takéto lieky, existuje aj iná voľba.



Prírodná liečba psoriázy


Prírodná liečba psoriázy znie v porovnaní s vyššie spomenutými možnosťami o čosi lepšie. Zväčša sa aplikujú krémy zložené z prírodných látok a ingrediencií overených časom, ktoré na liečenie používali už naše staré mamy (často veľmi efektívne). Medzi najpoužívanejšie bylinky patria:


  • nechtík lekársky,

  • rumanček kamilkový,

  • levanduľa lekárska,

  • žihľava,

  • rebríček

  • alebo napríklad aj aloe vera.


Už len názvy vyzerajú lepšie, čo poviete? Pokiaľ by vás zaujímalo ako použiť esenciálne oleje na psoriázu, či ekzém, v TOMTO ČLÁNKU na našom blogu nájdete overené rady, tipy a recepty ako si pomôcť práve s týmito úžasnými pomocníkmi.


Napríklad náš regeneračný BIO balzam SNEHA obsahuje ešte viac surovín, ktoré vedecké výskumy overili, že skutočne tak pôsobia na psoriázu či ekzém. Okrem vyššie spomenutých byliniek v ňom nájdete aj konopný olej, CBD extrakt, pačuli a včelí vosk. Spoločne so svojim dieťaťom tak získate nielen spoľahlivého pomocníka na boj so psoriázou, ale aj bezpečný produkt bez vedľajších účinkov - dokonca v BIO kvalite.





Nevyhnutnosťou pre správne fungovanie prírodnej liečby je jednoznačne kvalita ingrediencií, ktoré sú v konkrétnom produkte použité. Ideálnou kombináciou účinných látok získate perfektne funkčný produkt, ktorého výsledky môžu byť porovnateľné aj s liekmi a kortikosteroidmi.


Kúpeľe so soľou z Mŕtveho mora vykazujú rovnako veľmi dobré účinky pri liečbe psoriázy či ekzému. V kombinácii s bylinkami častokrát symptómy miznú veľmi dobre.


Ďalšími dôležitým faktormi, ktoré viete ovplyvniť, sú aj hygiena, správna výživa a pitný režim dieťaťa, pretože to sú ďašie "premenné" faktory, ktoré stav psoriázy či ekzému môžu veľmi ovplyvniť.


Napríklad spracované potraviny, polotovary, či protraviny s rôznymi chemickými prísadami môžu stav ihneď zhoršiť. Zatiaľ čo správna strava, hlavne bohatá na mastné kyseliny Omega 3,6 a 9 vplývajú veľmi pozitívne, o zelenine nehovoriac, to by však bol článok sám o sebe.


Nezabudnite ani na oblečenie a pracie prášky. Vyhnite sa používaniu nepriedušných syntetických látok u detí, tiež lacné oblečenie je veľmi často plné ťažkých kovov a rôznych iných kontamintov, ktoré ihneď môžu vyvolať reakciu v pokožke. Chemické pracie prášky síce často krásne voňajú, ale cena za to môže byť podráždená pokožka, skúste nájsť radšej alternatívu v nejakej blízkej eko-drogérii.


A nakoniec stres - je dnes veľmi dobre zdokumentované, že stres môže spôsobiť ihneď zhoršenie psoriázy alebo ekzému. Mnohokrát je najúčinnejšou možnosťou kombinácia rôznych bylín a prístupov, stále je však potrebné mať na pamäti, že efektívne liečenie psoriázy si vyžaduje individuálne zameranie, o to viac pokiaľ ide o malé dieťa.



Záver


Psoriáza u detí je ochorenie, ktoré spočiatku vystraší nejednu mamičku. Strach ešte narastie v prípade, keď lekár dieťaťu predpíše množstvo liekov, ktoré musí užívať. V dnešnej modernej dobe vašu ratolesť však nemusí čakať život plný vedľajších účinkov.


Existuje množstvo kvalitných prírodných riešení. Prírodná liečba psoriázy tak otvára dvere k zmierneniu príznakov aj bez nežiaducich vedľajších účinkov. Pravda, k tomuto ochoreniu je potrebné pristupovať individuálne, pokiaľ si však môžete vybrať funkčný produkt na prírodnej báze, prečo nie?



T.H.


130 views

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page